Hvad har klimaet med krig at gøre? Er kriser og kærlighed forbundne? Kan vild natur bygges? Er vi på vej mod kaos og verdenskrig eller en mere retfærdig og fredelig verden? Hver weekend udfolder vært og forfatter Kaspar Colling Nielsen sammen med landets førende eksperter tidens vigtigste temaer for at forsøge at forstå de kræfter og logikker, der styrer de dramatiske udviklinger i samfundet.
…
continue reading

1
Vil Europas politiske centre kollapse?
56:58
56:58
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
56:58Mange drog et lettelsens suk, da Polen og Rumænien ved weekendens valg lige akkurat undgik at falde til deres nationalistiske højrefløjspartier. Sejrsglæden kan dog vise sig kortvarig, for overalt i Europa vokser den yderste højrefløj frem. I USA er skiftet allerede sket, og det er ikke usandsynligt, at flere europæiske lande med tiden vil følge tr…
…
continue reading
At situationen i Gaza er en tragedie af historiske dimensioner, er der ingen uenighed om. Ifølge de Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder er mere end 50.000 palæstinensere blevet dræbt siden krigens start for halvandet år siden - heraf 15.000 børn. Huse og infrastruktur er systematisk blevet smadret og FN anklager Israel for at bruge kontrollen o…
…
continue reading
Ulven er tilbage i den danske natur, og det er både godt og skidt. Godt, fordi de fleste af os er fascinerede af ulve, og skidt, fordi det ikke virker sikkert at have den slags store rovdyr gående tæt på børn på vej hjem fra skole. Naturstyrelsen har netop betalt en bøde på 800.000 for at have mishandlet kvæg, udsat i Mols Bjerge, hvor de skulle pa…
…
continue reading
Pave Frans døde for nyligt, og den katolske verden er i sorg. Faktisk var pavens sygdom og død den eneste internationale nyhed, som kunne trumfe de mange vilde historier fra USA. Selv i Danmark, der som bekendt er et protestantisk land, har pavens lidelser fyldt en hel del. I det hele taget synes trosspørgsmål og kristendom at spille en stadig stør…
…
continue reading
Afskaffelsen af slaveriet i 17- og 1800-tallet hører til et af de stolte øjeblikke i den moderne civilisations historie. Men med stoltheden følger - med en form for logisk nødvendighed - skammen over, at slavehandlen indtil da havde stået på i århundreder.Under alle omstændigheder vækker diskussionen heftige følelser og splitter os som befolkning. …
…
continue reading
Først satte Trump en straftold på Mexico og Canada, USA's nærmeste allierede. Derefter besluttede han at starte en handelskrig med hele verden, fordi vi ifølge ham i årevis åbenbart har udnyttet USA på den mest afskyelige vis. Aktiemarkederne i USA og resten af verden blødte, indtil Trump annoncerede, at han ville sætte straftolden på hele verden p…
…
continue reading
Netflix-serien Adolescence er nok den mest omtalte tv-serie for tiden. Den handler om den tilsyneladende helt almindelige 13-årige dreng Jamie, som har dræbt en jævnaldrende pige. Spørgsmålet, serien rejser, er, hvorfor Jamie gjorde, som han gjorde, og hvert afsnit er en undersøgelse af, hvad der fik en helt almindelig dreng fra en helt almindelig …
…
continue reading
Medierne diskuterer i disse dage, hvordan man kan opretholde navneforbud i sager, hvor offentlige personer anklages for alvorlige forbrydelser, som i Henrik Sass Larsen-sagen. Problemet er bare, at det i dag er fuldstændigt umuligt at holde folks identitet hemmelig, for få minutter efter at sagen har ramt medierne, har en eller anden hemmelig profi…
…
continue reading

1
Europas uløselige migrationsproblem
55:54
55:54
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
55:54EU-Kommissionen er netop fremkommet med et forslag, der vil skabe et juridisk fundament for, at europæiske lande kan etablere såkaldte "return-hubs" i tredjelande for afviste asylansøgere. Hvis forslaget bliver vedtaget i parlamentet, vil det blive muligt for europæiske lande at udvise de mindst 400.000 afviste asylansøgere, der opholder sig på kon…
…
continue reading
Alle ved, at vi skal til at opruste militært for at kunne forsvare os selv i en stadig mere truende og usikker fremtid. Men hvad med resten af samfundet og os? Hvad skal vi gøre? Jo, vi skal preppe og forberede os på hybridkrig, men hvordan reagerer vi mennesker egentlig i krisetider, både på et personligt plan og som samfund? Krisetider ændrer vor…
…
continue reading
"Uanset hvad der sker med de store partier, kan de ikke sige, at de har folket bag sig. Men det har Naleraq", lød det fra Pele Broberg, lederen af det grønlandske selvstændighedsparti Naleraq. I årevis har vi set populismen på fremmarch i USA, Sydamerika, gennem det meste af Europa og nu altså også i Grønland.'Folket', som politikere så ofte henvis…
…
continue reading

1
Akut nødhjælp til udviklingsbistanden
56:10
56:10
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
56:10Donald Trump og Elon Musk har midlertidigt lukket USAID fra den ene dag til den anden. Samtidig har Keir Starmer sagt, at han vil finansiere det øgede britiske forsvarsbudget ved at skære i udviklingsbistanden. I forvejen går en stor del af Vestens samlede bistand til Ukraine, og en del går også til os selv for at hjælpe med at betale omkostningern…
…
continue reading
Trump har foran den samlede verdenspresse kaldt Zelenskyj for en diktator og placeret skylden for krigen hos Ukraine. Han ønsker at udvide sit territorium og ser stort på de diplomatiske normer, som verden har levet efter i årtier. Det er svært at følge med i strømmen af kommunikation fra Det Hvide Hus. Ingen i Europa har dog kunnet overse, at USA …
…
continue reading
Det er ikke, fordi det skorter på negative overskrifter om Tyskland op til valget på søndag. Med historier om uhyggelige terrorhandlinger, faretruende lav produktivitet og radikal højreekstremisme er det, som om Tyskland er blevet billedet på Europas samlede elendighed. Christian Lindner, formand for det liberale parti FDP, beskrev da også for nyli…
…
continue reading
USA står i en forfatningskrise - måske endda et kup - ifølge visse iagttagere. Trumps dramatiske udmeldinger fra præsidentkontoret gør det da også fristende at pege på ham for at forstå, hvordan demokratiet i dag ikke blot er truet udefra af fremmede diktaturer, men også indefra. Men måske er bevægelsen endnu større, og tendenserne tydelige - ikke …
…
continue reading
AI-kapløbet er begyndt, og det er ustoppeligt. For det handler ikke kun om arbejdsmarkedet og hvilket samfund vi ønsker os - det handler også om sikkerhedspolitik. Spørgsmålet er selvfølgelig, om Europa allerede er så håbløst langt efter Kina og især USA, at vi ikke kan nå at indhente dem. Udsyn taler i dag med Anders Søgaard, professor på Datalogi…
…
continue reading
Da Trump i 2021 erklærede, at USA ikke nødvendigvis ville komme et NATO-land til undsætning, hvis det ikke havde betalt nok til alliancen, markerede det slutningen på en æra. Uanset hvem der efterfølger ham som præsident, kan Europa aldrig igen tage amerikansk støtte for givet. Vesten var engang mere end et formelt samarbejde - vi var en familie. M…
…
continue reading

1
Hvad er vi fælles om i rigsfællesskabet?
57:01
57:01
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
57:01Igen og igen er det blevet gentaget, at grønlænderne hverken vil være amerikanere eller danskere, men grønlændere. Hvad det mere specifikt betyder, eller hvad selvstændighed egentlig vil kræve, er det straks sværere at komme nærmere. I lyset af både amerikanske ekspansionsønsker og grønlandske traumer kan det også lige nu være svært at forestille s…
…
continue reading
Når Trump lige straks bliver indsat som USA's præsident, sker det med flere milliarder bag sig, end vi nogensinde har set før. Mediet US News har talt sig frem til, at der i hans regering er samlet formuer for mindst 380 milliarder dollars. Med på sit hold har han bl.a. en lang række af verdens rigeste, nemlig techmilliardærerne, hvis rigdom er vok…
…
continue reading
"Vi står i en skæbnestund. Hvis vi giver efter, så taber vi," sagde vores statsminister i sin nytårstale, og hvem det er, der truer os, nævnte hun helt konkret. Det er Rusland, Iran og Nordkorea, som på hver deres måde støtter Rusland direkte, og så Kina, der støtter Rusland indirekte. Statsministeren mener, at "vi skal opruste i Europa for at undg…
…
continue reading
Alle diskuterer det for tiden. Regeringen taler jævnligt om det med bekymring, og selv kongen nævnte det i sin første nytårstale: De unge mistrives. Spørgsmålet er, om vi, på trods af al snakken, er blevet klogere på, hvad det egentlig er, der gør, at de unge har det svært. Det hele er da også meget mystisk. Rent materielt har børn og unge aldrig h…
…
continue reading
Danmark er et landbrugsland. Læs bare i Højskolesangbogen, hvor besyngelsen af vores Danmark er besyngelsen af et kultiveret og opdyrket land. Hvis man stadig er i tvivl, kan man læse om de gode gamle dage, som lige efter 2. verdenskrig, hvor mere end 500.000 mennesker var ansat i landbrugssektoren. Man kan se på eksporttallene, på antallet af svin…
…
continue reading
Nogle hader julen, mens andre elsker den, men ignorere den, det kan ingen. Julen er fuld af kontraster. Det er, som om, at julen synes mest virkelig og anmassende for dem, der ingen har at fejre den med. For dem, der ikke har julen, træder den tydeligst frem med sine lys, pakker, forventningsfulde børn, overdådige mad og bimlende kirkeklokker. Jule…
…
continue reading

1
Den grønne omstilling truer verdensfreden
27:02
27:02
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
27:02Selvom man ikke kunne nå til enighed på COP 29 om at udfase fossile brændsler, peger alt kun i én retning for fremtiden - vedvarende energi. Der er ingen tvivl om, at vi er på vej ind i en ny energipolitisk æra, som er ved at forandre verden og de magtrelationer, der blev opbygget gennem forhandlinger, krige, diplomati, alliancer og ikke mindst adg…
…
continue reading
"En tidlig julegave til boligejerne" kaldte flere medier Den Europæiske Centralbanks seneste sænkelse af renten. I de økonomiske vismænds nyeste prognose for dansk økonomi, opjusterer de også deres forventninger til boligmarkedet, som de forventer vil stige med over 3 procent i 2025. På landsplan koster den gennemsnitlige lejlighed nu mere end 36.0…
…
continue reading
På bare ti dage har oprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham indtaget Damaskus og jaget Assad i eksil. Bevægelsens 42-årige leder, Al-Jolani, har været i krig hele sit voksne liv. Først i Irak, hvor han tilsluttede sig Al-Qaeda, og senere som leder af Al-Nusra Fronten, en salafistisk og jihadistisk bevægelse, der kæmpede for befrielsen af Syrien fra Assa…
…
continue reading
Den grønne trepart er netop fremkommet med en aftale, som parterne ikke tøver med at kalde historisk. Omkring ti procent af produktionsjordene - eller 250.000 hektar, svarende til Lolland, Falster og Bornholm - skal omdannes til skov med en milliard nye træer. Nye naturnationalparker og mere beskyttet natur skal etableres, og for første gang nogens…
…
continue reading
Der er netop blevet afholdt COP29 i Baku, Aserbajdsjan. Mødet blev dømt som en skuffelse, allerede inden det begyndte. Hvert år danner COP'en rammen om politiske forhandlinger og aftaler, der skal reducere verdens udledninger af drivhusgasser. Men på trods af, at verden nu har mødtes 29 gange, ser 2024 ud til at blive det år i verdenshistorien med …
…
continue reading
Eliteskolerne er i modvind. Senest er Nikolaj Hübbe stoppet som balletmester på Det Kongelige Teaters Balletskole efter hård kritik af skolens håndtering af eleverne. Men det virker, som om kritikken af eliteskolerne rammer ekstra hårdt i disse år. Vi har vel alle vidst, at balletskolen var et elitemiljø med nådesløse krav. Vi har alle kendt til sm…
…
continue reading
Det er ikke, fordi vi ikke har talt om det før: Medierne er spækket med lidelse og død. De film, vi ser, er fyldt med vold, og de bedst sælgende bøger handler om mord og tortur, ofte beskrevet i minutiøse detaljer. Vores sociale medier viser optagelser af hverdagsvold og dødsulykker, som man ærligt talt kan undre sig over, at det er lovligt at offe…
…
continue reading
Nu skifter folk til BlueSky, fordi Musk tillader hvad som helst på X. Måske ser vi med denne "x-odus" begyndelsen på et nyt, diversificeret socialt mediemarked, hvor man vælger, hvor man vil være, og hvor de forskellige medier har klare og adskilte profiler. Allerede nu er Instagram for dem, der ikke interesserer sig for politik, de unge er på TikT…
…
continue reading

1
Macrons verden 5:5: Kan Macrons atomkraft redde klimaet?
25:07
25:07
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
25:07Macron vil bygge atomkraftværker så langt øjet rækker, og han vil gøre det i klimaets navn. Hvilket grønt aftryk sætter Macron på verden? Kommer han - og sin franske atomkraft - til at kunne gøre en reel forskel for klimaet?I dette sidste afsnit binder Michael Reiter, DRs tysklandskorrespondent, sammen med Stéphanie Surrugue, DR's internationale ko…
…
continue reading

1
Macrons verden 4:5: Den fejlslagne fredsmægler?
19:11
19:11
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
19:11I en tid hvor verdensordenen er i opbrud, træder Macron ikke blot ind på verdensscenen. Han braser ind. Som fredsmægler og som indpisker. Men hvad driver den franske præsident til at ringe ufortrødent til Putin og forsøge at mægle ham til fornuft? Og hvilket stof er man gjort af, hvis man tør sige storebroderen USA i mod? Det undersøger Michael Rei…
…
continue reading

1
Macrons verden 3:5: Holder drømmen om et magtfuldt EU?
21:17
21:17
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
21:17Når Macrons hjerte banker, banker det et ekstra slag for Europa. Med EU-flaget på den ene side, og det franske flag på den anden, forsøger Macron at være selve bindeleddet i et stærkere EU. Men hvad er egentlig den franske præsidents drømme for unionen - og hvem skal spille hovedrollen? Og var det ikke også noget med strategisk autonomi? Det unders…
…
continue reading

1
Macrons verden 2:5 Hvorfor brænder de franske forstæder?
22:54
22:54
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
22:54Frankrigs forstæder står i flammer. Skuddrabet på en 17-årig dreng med afrikanske rødder, fik tusinder af franskmænd på gaden i voldsomme demonstrationer. Men hvad er egentlig så sprængfarligt, at et europæisk land bryder ud i så eksplosive protester? Og hvad har Macrons politik med optøjerne at gøre? Er det den, der har splittet Frankrig?Det under…
…
continue reading

1
Macrons verden 1:5: Er Macron de riges præsident?
26:34
26:34
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
26:34Hvem er den velpolerede, til tider højtråbende og reform-elskende unge mand, der kan kalde sig Frankrigs præsident? Holder øgenavnet 'De Riges Robin Hood'? Og skal han egentlig overhovedet have en plads i den her sommerserie?Det forsøger DR's tysklandskorrespondent Michael Reiter at finde ud af, når han indtager værtsstolen og får selveste Stephani…
…
continue reading

1
Scholz' verden 5:5: Kan Scholz bryde det ulykkelige ægteskab med Kina?
21:24
21:24
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
21:24En del af Europas tredjestørste havn - Hamborg Havn - tilhører ikke længere Tyskland men i stedet Kina. Kina er rykket helt tæt på tyskerne i et tæt ægteskab, og Tyskland er stærkt afhængig af handlen med kineserne. Så hvad er det for en balancegang, Tysklands kansler er ude på i forholdet til Kina? Og hvis Tyskland virkelig er fanget i et ulykkeli…
…
continue reading

1
Scholz' verden 4:5: Kan den tyske energi-junkie undvære sit fix?
20:08
20:08
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
20:08De seneste 20 år har Tyskland fået filtret sig godt og grundigt sammen med Rusland, og gjort sig selv utroligt afhængige af russisk gas. For tyskerne har haft en teori om, at samhandel og energiaftaler ville afholde russerne fra at angribe deres naboer.Men den teori viste sig ikke at holde. Faktisk var den fatal.Så hvordan håndterer kansler Olaf Sc…
…
continue reading

1
Scholz' verden 3:5: Er Tyskland en failed state?
22:14
22:14
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
22:14Tyskerne masse-udvandrer. Antallet af tyske tilflyttere i Sønderjylland er femdoblet på bare tre år. Dem, der flytter, drømmer om fred, ro, MitID og rejsekort. Kort sagt: en digitalisering og infrastruktur, der rent faktisk virker. Andre bliver hjemme i Tyskland og udstyrer beskyttelsesrummet i baghaven, mens de frygter fejlslagen flygtningepolitik…
…
continue reading

1
Scholz' verden 2:5: Er førertrøjen for stor?
21:30
21:30
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
21:30Tyskland er i gang med at tage det største opgør med sin egen militære historie og selvforståelse siden 2. verdenskrig. Det er intet mindre end et historisk og sikkerhedspolitisk vendepunkt, vi er vidner til - et zeitewende. Fra at være et pacifistisk, anti-militært samfund, til nu at annoncere at Tyskland vil tage en førerposition militært. Så hva…
…
continue reading

1
Scholz' verden 1:5: Træder den mest ukarismatiske magtfaktor i karakter?
23:34
23:34
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
23:34Tyskland er - med Olaf Scholz i spidsen - ved at redefinere sin position i Europa og i verden. Men er den socialdemokratiske kansler med øgenavnet Scholzomaten mand for en rolig revolution i et land, der notorisk hader store omvæltninger? Hvad er Scholzomatens drøm for Europa? Det undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent sam…
…
continue reading

1
Bidens verden: 5:5: Klimaet eller USA?
24:39
24:39
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
24:39Mens skovbrande endnu engang raser i USA, og tornadoer hvert år koster både menneskeliv og ødelæggelser for flere 1000 millioner dollars...så har Biden sat fuld fart på amerikansk klimapolitik med en politisk reform, som nogen kalder den mest ambitiøse nogensinde. Men samtidig, med den anden hånd, givet grønt lys til det største olieprojekt i årtie…
…
continue reading

1
Bidens verden: 4:5: Tik-Tok krigen
22:21
22:21
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
22:21Da USAs udenrigsminister for nylig langt om længe kom på sit officielle statsbesøg i Kina ovenpå en eksplosiv og uskøn ballon affære, så det et kort øjeblik ud som om at forholdet var på ret kurs. Men så stod præsident Joe Biden pludselig til et vælgermøde i Californien og omtalte Kinas præsident Xi jing Peng, som en - diktator.Så hvor står vi nu? …
…
continue reading

1
Bidens verden: 3:5: Har krigen samlet Vesten?
23:55
23:55
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
23:55Joe Biden, har sendt 300 milliarder danske kroner til Ukraine - det svarer næsten til Danmarks bruttonationalprodukt - altså et svimlende højt beløb, og langt mere end hvad noget andet land i verden har bidraget med. Men har det faktisk været det hele værd for Biden? Har krigen i Ukraine været lige det, der skulle til for at samle Vesten om en fæll…
…
continue reading

1
Bidens verden: 2:5: Er Biden woke?
23:38
23:38
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
23:38Er præsident Biden woke? Et enkelt spørgsmål på et pressemøde i Det Hvide Hus, der ikke desto mindre fik journalisterne til at fnise, og præsidentens pressechef til at vride sig. For lige præcis det spørgsmål flår lige nu så meget i USA, at landet nærmest er ved at gå i stykker. Og det rigtigt gode spørgsmål er, hvordan Joe Biden placerer sig i den…
…
continue reading

1
Bidens verden 1:5: Gammel eller Genial?
24:44
24:44
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
24:44Først var Biden den yngste senator nogensinde, nu er han den ældste præsident nogensinde. Der bliver talt meget om hans alder, men er han også den præsident i nyere amerikansk historie som kommer til at sætte de største aftryk og lave de største forandringer? I første afsnit om Joe Biden ser vi på, hvad der har formet alderspræsidenten, og hvordan …
…
continue reading

1
Xi's verden 5:5: Hvad holder Xi vågen om natten?
18:48
18:48
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
18:48Microchips er i vores alt fra telefoner, computere til avanceret militærudstyr. Og så er microchips nøglen til storpolitisk magt - og lige nu udspiller der sig en slags kold krig mellem Kina og USA om at lave de mest avancerede chips - og dermed også få overhånden på verdensscenen. Men Kina ser ud til at tabe. Hvorfor holder netop microchips Xi våg…
…
continue reading

1
Xi's verden 4:5: Kan Kina redde klimaet?
21:16
21:16
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
21:16Kina er den største klimasynder i verden, men også det land, der investerer allermest i grøn energi. Er Kina et af de få lande, der faktisk kan redde kloden fra klimaforandringerne? Det undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, sammen med Kina-korrespondent Philip Roin i den her særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger d…
…
continue reading

1
Xi's verden 3:5: Hvad kan Putin bruges til?
25:10
25:10
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
25:10Xi og Putin har trykket hånd adskillige gange - faktisk har de to mænd mødtes over 40 gange i Xi's 10 år lange regeringstid. Men hvad skal Xi egentlig bruge Putin til? Det undersøger DR's udenrigskorrespondent Stephanie Surrugue sammen med Kina-korrespondent Philip Roin i den her særudgave af Udsyn, hvor vi bruger fem afsnit på at forstå Xi Jinping…
…
continue reading

1
Xi's verden 2:5: Står en lille ø i vejen for imperiet?
23:38
23:38
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
23:38Taiwan er den manglende brik, der kan samle moderlandet. Men kan Xi Jinping og hans regime overhovedet holde sammen på et stort sammensat Kina og hvad står egentlig i vejen? Det undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, sammen med Kina-korrespondent Philip Roin i den her særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at for…
…
continue reading