Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.
…
continue reading
Danmark er en rumnation - et land med stolte traditioner for både teknologi, forskning og forretning i rummet, fra bittesmå studentersatellitter til dybt avancerede instrumenter og datadrevne rumfirmaer. I RumSnak taler vi med eksperter og fortæller historier fra hele Rumnationen Danmark, i håbet om at øge både den generelle viden og den brede interesse for de danske rumaktiviteter.
…
continue reading
Ugeskrift for Lægers podcast har fokus på videnskab og forskning indenfor lægevidenskaben.
…
continue reading
Evidensbaseret information om kost, træning og alt derimellem, formidlet på en letforståelig måde, hvor alle kan være med. Videnskab og forskning omsat til konkrete råd og anbefalinger, som du kan bruge med det samme.
…
continue reading
Carlsbergfondet støtter skelsættende og visionær grundforskning inden for naturvidenskaberne, humaniora og samfundsvidenskaberne. Forskning som gør os klogere, løser globale udfordringer, og som alle nyder godt af. Her kan du lytte til nogle af de mange arrangementer, samtaler og formidlingsinitiativer, som Carlsbergfondet står bag.
…
continue reading
Vanvittig videnskab så alle kan være med. Hør forskeres lokumsidéer forklaret af andre forskere der ikke bryder sig om videnskabelige formuleringer. Præsenteret af Mark Lyng og Flemming Damgaard Nielsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
…
continue reading
Podcast om historie, kultur, litteratur, forskning - og iværksætteri. Du kan også lytte med alle de steder, du normalt henter dine podcasts. Søg efter Dorthe Chakravarty. Reklamefrit - gratis. Så del gerne, hvis du kan lide det, du har hørt. Se mere på www.dorthechakravarty.dk
…
continue reading
Børn&Unge Podcast udgives af BUPL’s fagblad Børn&Unge. I Børn&Unge Podcast præsenterer vi ny forskning og viden på det pædagogiske område og spændende projekter og etiske dilemmaer fra pædagogers hverdag.
…
continue reading
Træningstimen er for dig, der vil have mere viden om kost og styrketræning. Nikolaj Bach, Camilla Andersen og gæster diskuterer den nyeste forskning, kostråd, træningsmyter og optimeringsteknikker, krydret med en god dosis humor. Fri for broscience og quick fixes.
…
continue reading
Videnskabens veje er en podcast-serie der går tæt på den forskning, der foregår i Region Hovedstadens Psykiatri. Hør forskellige forskere fortælle om deres forskningsområder og hvad det kan betyde for fremtidens behandling i psykiatrien.
…
continue reading
Jura, er det ikke bare noget med tørre paragraffer og støvede lovbøger? Nej, juraen er en levende disciplin, der dukker op i alle dele af samfundet, lige fra menneskerettigheder og samtykkelovgivning til bæredygtig udvikling og kontrollen med kunstig intelligens. Der er jura i alt. I podcasten Juristeriet ser vi på aktuel juridisk forskning og på juraens rolle i samfundet.
…
continue reading
Vi taler om universet, tiden, jordkloden, mennesket og meget mere. Ingen akademisk baggrund nødvendig. Vi bringer det hele ned i øjenhøjde!
…
continue reading
ROCKWOOL Fonden leverer uafhængig forskning og nyskabende løsninger til samfundsmæssige udfordringer gennem praktiske interventioner.
…
continue reading
Hvorfor skal du lytte til os? Vi er to nørder med en en stor passion for naturvidenskab. I vores podcast gør vi op med de dårlige analogier og unuancerede forklaringer, der dominerer formidlingen af naturvidenskab og forskning i nyhederne. Vi formidler komplekse naturvidenskabelige koncepter og forskningsnyheder og snakker om dem så alle kan være med. Føler du, det er noget for dig, så lyt med - det er gratis. Hvis du har ris eller ros eller forslag til afsnit, så skriv til os på 1tingadgang ...
…
continue reading
Ta’ SUND-FORSKNING i ørerne og gør opvasken, løbeturen eller køen i supermarkedet sjovere. Med SUND-FORSKNING podcast kan du gøre spildtid til den mest spændende tid i døgnet. Udvalgte artikler, hvor du blir klogere på alt fra magnesiummangel til glansløst hår. SUND-FORSKNING på vejen bliver din nye bedste og mest interessante ven.
…
continue reading
Mød nogle af landets bedste forskere i en underholdende og let tilgængelig podcastserie om, hvordan vores hverdag og samfund er skabt på skuldrene af videnskab. Uden Einstein, ingen GPS, uden Montesquieu, ingen tredeling af magten, og uden kryptering, intet sikkert internet. I hver episode undersøger vi sammen med en fremtrædende forsker ting og steder, der aldrig var blevet til noget uden tidligere tiders originale grundtanker. Fotocredit: Alina Grubnyak on Unsplash Denne podcast er udgivet ...
…
continue reading
Statens Institut for Folkesundheds podcastserie om forskning i fysisk aktivitet og sundhed.
…
continue reading
Verden til forskel er en podcast fra DIIS - Dansk Institut for Internationale Studier. DIIS er en uafhængig, statslig forskningsinstitution, der udfører og kommunikerer forskning inden for globalisering, sikkerhed, udvikling og udenrigspolitik. Verden til forskel præsenterer aktuel forskning inden for disse emner.
…
continue reading
Viden er godt, viden er vigtigt, viden er fri. Men hvor langt må forskningen gå for at opnå vigtige og potentielt livsændrende resultater? Det undersøger vært Peter Løhde i denne podcastserie, hvor vi taler med nogle af landets førende forskere om de etiske dilemmaer, de møder i hverdagen. Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.
…
continue reading
Hvordan kan vi designe vores jobs og liv, så vi tænker ENDELIG MANDAG? Line Reeh søger bud i samtaler med eksperter, nytænkende hverdagsmennesker og modige viskvinder, som deler forskning og egne erfaringer: Talenteksperten, motivationsforskeren, karriecoachen, lederen, som tror på kærlighed som ledelsesprincip, og shamanen under uglevinger i skoven
…
continue reading
Mental med- og modvind i Generation Z er en podcast, der giver dig et ærligt og oplyst blik på mental sundhed og psykisk sygdom – gennem livet og i samfundet. Med en ekspert i studiet og en ung voksen fra Generation Z, der deler sin personlige oplevelse, zoomer vi ind på aktuelle emner fra psykiatrien. Podcasten tager afsæt i forskning fra Copenhagen Child Cohort 2000, et studie, der følger børns udvikling fra fødslen til tidlig voksenalder. Uanset om du selv er berørt af mental modvind elle ...
…
continue reading
Vidste du at honningbier, kommunikerer igennem dans? eller at kakkelakker kan leve op til 2 uger uden deres hoved? Elsker du også sjove dyrefacts , du kan imponere og underholde familie og venner med? Eller er du måske bare lidt en dyrenørd som mig? Så er podcasten Dyr i Detaljen noget for dig! Her går jeg i detaljen med et nyt og spændende dyr, og jeg gør det hver uge. Nye afsnit kommer hver søndag. Podcasten dækker bredt, og kan handle om alt lige fra sommerfugle til elefanter, intet dyr e ...
…
continue reading
I denne podcast giver Gigtforeningen dig viden om gigtsygdomme. Du får svar på spørgsmål om symptomer, behandlingsmuligheder og fremtidsudsigt for forskellige gigtsygdomme fra nogle af landets førende læger og forskere.
…
continue reading
I denne podcast diskuterer vi emner relateret til publicering af videnskabelige artikler og udfordringer i forskningsprocessen. Vi beskæftiger os primært med sundhedsvidenskabelig forskning.
…
continue reading
Hvordan opstod universet og hvordan opstod vi? Hvad sker der, når vores krop går i stykker? Og bor ondskaben virkelig i os alle? Dyk ned i videnskabens forunderlige verden i podcasten Tankelyn. Her kan du høre forskere fra Københavns Universitet fortælle om alt fra humor til pirater. Skriv til redaktionen med ris og ros på [email protected].
…
continue reading
Fremtidens sundhedsvæsen byder på flere ældre. Flere kronikere og nye sygdomme. Øget digitalisering og nuanceret brug af teknologi. Grønnere løsninger og skærpet konkurrence om medarbejderne. Hvilke tegn ser vi? Og hvordan kan vi være med til at skabe, forme og påvirke udviklingen ved at bringe den viden i spil, som vi allerede har nu? Det er fokus i denne podcast-serie, hvor vi i hver episode inviterer to gæster i studiet til at udfordre, nuancere og perspektivere et emne. Gæsterne er både ...
…
continue reading
Pollster Forskersnak er en podcast, hvor vært Jesper Claus Larsen inviterer forskere ind til at snakke om deres forskning indenfor political science, valgforskning og meget meget mere.
…
continue reading
Den Sociologiske Fantasi er en podcast, der formidler sociologisk forskning gennem uformelle interviews med forskerne bag. Podcastens hensigt er at udbrede de enorme mængder af viden, som konstant produceres bag universitetets mure, ud til et publikum, der ikke nødvendigvis beskæftiger sig med sociologi til daglig. Bag podcasten står Victor Kalsen Nissen og Janus Emil Mariager, der begge er kandidatstuderende i sociologi på Københavns Universitet. Sociologien spænder vidt, så temaerne vil va ...
…
continue reading
Er de 1000 første dage i et barns liv virkelig de vigtigste? Hvad sker der i hjernen på en tolvårig med en mobiltelefon? Og er uhæmmet druk og deling af intime billeder virkelig et MUST, hvis man er teenager anno 2020? På KU Samfundsvidenskab undersøger forskerne, hvordan danske børn og unges trivsel påvirkes af de psykologiske, sociale og økonomiske vilkår, de vokser op i og kortlægger hvilke faktorer, der kan ændre et barns livsbane.
…
continue reading
Vi laver podcasts til dig med interesse for 'gyn-obs'. Vi vil gøre dig klogere, formidle ny forskning og tage dig med til guidelinemøder.
…
continue reading
Rigshospitalet er hele Danmarks højt specialiserede hospital med behandling, forskning, udvikling og uddannelse i international klasse. I podcasten BeRiget tager hospitalets direktør Per Christiansen en samtale med en af hospitalets ansatte om netop deres fag og funktion. Du kan høre mere om alt fra TraumeCenter til kongelige besøg - og forhåbentlig selv blive BeRiget undervejs.
…
continue reading
Har du prøvet at vågne op fra en drøm og tænke, at den måske har en betydning? Det har langt de fleste drømme, og nu har du chancen for at finde ud af, hvad dine drømme handler om. Forsker i drømme og ubevidst intelligens, Michael Rohde, tolker lytternes drømme og er vært sammen med journalist Cecilie Sønderstrup. Få også indblik i den nyeste forskning, nyheder fra drømmenes verden og et kig i brevkassen, som alle kan skrive til.
…
continue reading
Livsfarlige sygdomme har hærget til alle tider, men vi har kæmpet i mod og overlevet. Journalisterne David Pepe Birch og Mikkel Andreas Beck sætter i samarbejde med Medicinsk Museion lys på kampen mod døden. Velkommen til behandlingens historie.
…
continue reading
OM NUVO UC Netværket på Udsatte Voksen området (UC-NUVO) Netværket blev etableret i 2012 som et fælles forum for undervisere, konsulenter og forskere ved professionshøjskolernes sociale-, sundheds- og pædagogiske uddannelsesområder. Netværket har fokus på at etablere samarbejde på tværs af UC’erne om: uddannelse, undervisning, udvikling- og forskning indenfor det sociale-, sundheds- og pædagogiske fagområde. Samarbejdet i netværket skal bidrage til udvikling og forskning indenfor udsatte vok ...
…
continue reading
Hvad vil det sige at være sund og rask? Hvordan opstår sygdomme? Og hvorfor kan det næsten ikke blive sygt nok, når mediernes overskrifter varsler om dårlige vaner eller lover nye mirakelkure? I P1's sundhedsprogram Sygt nok undersøger læge og forsker Maja Thiele trends og tendenser, den nyeste forskning og de største gennembrud inden for sundhedsområdet. [email protected]
…
continue reading
Friktion Podcast er fortællinger, interviews og debatter. Vi er et møde mellem forskning og praksis. Vi er antikapitalistiske, dekoloniale og queer i ét. Vi er en del af Friktion - Magasin for Køn, Krop & Kultur. Vores logo er lavet af den iranske kunstner Hamraz Bayan.
…
continue reading
Giver du din hjerne optimale arbejdsbetingelser? Ved du, hvordan der ser ud i hjernens kontrolrum? Og er compassion vejen til et mere bæredygtigt (arbejds)liv? Psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff præsenterer undersøgelser og forskning om compassion og menneskehjerner, om chimpanser og komodovaraner. De taler om ledelse, effektivitet og gode teams - og om en hverdag i balance. Både privat og professionelt. Podcasten præsenteres i samarbejde med PFA og er produceret med hj ...
…
continue reading
Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom. Men det kan sagtens lade sig gøre at leve et godt liv med type-2-diabetes. Det kræver dog, at man engagerer sig i sin sygdom og har styr på fire vigtige tal: Langtidsblodskukker, kolesterol, vægt og blodtryk. Denne podcastserie på fire episoder ser nærmere på hvert af de fire tal. Hver episode – sit tal. Det sker i en samtale med Helle Raun Oddershede, som fik konstateret Type 2-diabetes for fem år siden og Filip Krag Knop, professor, overlæge og forskn ...
…
continue reading
I denne podcast kan høre om bæredygtighed i den danske filmbranche. Hvordan kan denne branche hjælpes til at arbejde bæredygtigere. Det får du SDU-forsker, Heidi Philipsens, bud på ud fra ny forskning i bæredygtig medieproduktion. Du kan også møde Miriam Nørgaard, producer og ejer af udviklingsselskabet ”Growing Stories”. De to har en grøn og forgrenet dialog om emnet, hvor de både kommer omkring både krav, motivation, branchens kriser, nye EU regler, talentudvikling af næste mediegeneration ...
…
continue reading
Aarhus BSS er det erhvervs- og samfundsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, og i Aarhus BSS Podcast giver forskere fra de seks institutter dig et indblik i den seneste forskning inden for et emne. Klart, overskueligt og enkelt. Aarhus BSS Podcast henvender sig til travle mennesker med interesse for erhvervs- og samfundsforhold, og som gerne vil have viden på farten.
…
continue reading
Velkommen til programmet fra Dansk Erhverv, der nysgerrigt vil undersøge alle de tendenser, der kommer til at vende vores alles liv på hovedet. I denne programrække vil fremtidsforsker Liselotte Lyngsø og iværksætter og forfatter Lars Tvede kigge ind i fremtiden for at se, hvilke tendenser, der lige om lidt vil skylle ind over os alle. Ved hjælp af Lars Tvedes Supertrendmaskine får vi masser af bud på, hvilke trends, der kommer til at ændre måden vi kommer til at leve på. Velkommen til fremt ...
…
continue reading
Lyt til http://Videnskab.dk's podcasts. Vi har samlet en bred vifte af vores dybdegående, underholdende og informative podcastserier om videnskabens vidunderlige verden. Du kan blandet andet lytte til plantepodcasten 'Plantejagten' og vores 'Forskerne formidler'-serie, hvor forskere fortæller om deres forskning - direkte til dig. Derudover kan du hver uge finde nye afsnit fra hjernepodcasten 'Brainstorm (https://videnskab.dk/serie/brainstorm/) ', hvis du søger i din podcast-app. Du kan også ...
…
continue reading
I Focus-Samtaler bliver du opdateret på den nyeste forskning indenfor SOSU-faget, når vi sætter en forsker og en praktiker i stævne til en snak om et specifikt emne. På den måde opstår der nye erkendelser, når forskningen møder praksis, og det giver lytteren to vinkler på forskellige problemstillinger. Bliv blandt andet klogere på innovation i ældreplejen, ledelse af læring og hvordan man kan skabe bedre forløb for nye undervisere. Bag Focus Samtaler står ”Focus – Forskningscenter for uddann ...
…
continue reading
TECHfolk er for dig som vil inspireres af andres livslange nysgerrighed og hang til nye opdagelser gennem forskning og uddannelse. Du møde nogle af DTU’s mest passionerede mennesker, der hver især vil give dig deres fortælling om at forske, undersøge og som aldrig bliver trætte af at lære - selvom målet og midlet til tider kan være udfordret. I 2. sæson af TECHfolk zoomer vi atter ind på nogle af de mennesker, som brænder for at gøre en forskel for dig og mig, og hvis passion kan være afgøre ...
…
continue reading
Københavns Professionshøjskole vil bidrage til at udvikle svar og viden, som de kommende år vil præge vores velfærdssamfund. I Velfærdsprofeten undersøger værterne Lotte Andersen og Stine Rahr Bruzelius aktuelle problemstillinger, den gode praksis og de nyeste løsninger på velfærdsområdet. Det sker som oftest i samtaler med forskere og fagprofessionelle, der brænder for at gøre en forskel gennem deres fag og profession. Velfærdsprofeten er med andre ord til dig, der ønsker inspiration og inp ...
…
continue reading
I 2019 præsenteres den måske mest ambitiøse klimamålsætning i hele verden. Målet er klart: Danmarks første klimalov skal sikre en CO2 reduktion på 70% i 2030. Hvis det skal kunne lade sig gøre, kræver det, at vi tænker markant anderledes. Det kræver forskning i og udvikling af nye grønne teknologier, forretningsmodeller og løsninger. Men også muligheden for at teste nye ideer og se hvordan de fungerer i praksis. I podcasten møder du en række ambitiøse virksomheder, uddannelsesinstitutioner o ...
…
continue reading

1
Månedens Forsker: Fra forskning til frifindelse af morddømt mor
28:11
28:11
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
28:11#4 2025 Mutationer i proteinet calmodulin giver en markant øget risiko for pludselig hjertedød. Det skyldes, at proteinets evne til at binde calcium forringes betydeligt. Professor Michael Toft Overgaard har i mange år forsket i netop calmodulin og de potentielt fatale konsekvenser af calmodulin-mutationer. Han blev derfor for nogle år siden involv…
…
continue reading

1
#26 Longevity | Sådan lever du 'for evigt' ifølge forskningen
20:30
20:30
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
20:30Hvordan lever man for evigt i følge forskningen? Nogle mennesker mener, at den første generation, der aldrig kommer til at dø, allerede er født. I dag dykker vi ned i hvad forskningen rent faktisk viser. Vi skal kigge på alt fra optimale træningsprotokoller, til søvn, kosttilskud og mentalt helbred. Link til Online Forløb: https://jonas-germann-fit…
…
continue reading
Vært: Henrik Heide Medvirkende: Mats Magnussen, it journalist Ingeniøren Bjørn Godske, motorjournalist Ingeniøren Mads Lorentzen, graverjournalist Ingeniøren I denne uges Transformator Ugens Transformator går i dybden med tre sager. For det første skal vi hilse flåden af små nye elbiler velkommen. Ofte har vi i Transformator talt om alle forhindrin…
…
continue reading
Forestil dig, at du kunne følge mere end 6000 børn fra deres første åndedrag og gennem alle de store og små øjeblikke, der former et menneskeliv for at blive klogere på hvordan mentale udfordringer folder sig ud over et liv. Hvad er de tidlige tegn og kan man gøre mere tidligere? Det er netop, hvad CCC2000-projektet har undersøgt i 25 år. CCC2000 s…
…
continue reading
Hele vores samfund er digitalt filtret ind i techgiganternes maskinrum. Hvis vi ikke anså det som et problem tidligere, har den nye geopolitiske situation fået big techs indflydelse øverst på dagsordenen. For er vi blevet for digitalt afhængige og sårbare? Har algoritmerne overtaget ytringsfriheden på de sociale medier? Og er der overhovedet altern…
…
continue reading

1
LEDELSE PÅ SPIL: Hvordan leder du forskellige generationer?
39:00
39:00
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
39:00Din unge medhjælper sender dig en sms og melder sig syg, fordi veninden har det dårligt. Dine erfarne pædagoger misser igen et personalemøde, fordi de ikke kan få mailen til at fungere på deres tablet. Og der er uenigheder mellem de unge og de mere erfarne pædagoger om, hvor meget tid man skal bruge på forældresamarbejde. Hvordan vil du løse opgave…
…
continue reading

1
Hvad er formålet med et universitet?
47:01
47:01
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
47:01Den danske regering har igangsat en stor reform af det danske universitetssystem. Det fik os til at tænke over vores rolle i universitetet, samt hvad et universitets vigtigste rolle er. Vi er to PhD studerende som har brugt over 16 år samlet som både studerende, ansatte og forskere på Aarhus Universitet. Så hvad mener vi universitetes vigste rolle …
…
continue reading

1
#28 Mine Forudsigelser | Sundhed, træning og livsstil i år 2040?
27:28
27:28
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
27:28Hvad bringer fremtiden? Det er altid et svært spørgsmål, men jeg gør alligevel forsøget i dagens episode. Vi skal snakke om alt fra nødder til søvn og træningsprotokoller for konditionstræning. Jeg giver mine bedste bud på hvad fremtiden bringer for kost og træning - selvfølgelig med udgangspunkt i evidensen. Link til Online Forløb: https://jonas-g…
…
continue reading

1
#311: Vil du have en lav fedtprocent til sommer? Så lyt til det her først! Fedttab med fornuft
1:08:30
1:08:30
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
1:08:30Mange trænende vil gerne have en lav fedtprocent i sommerperioden. Og det er der ikke nødvendigvis noget galt i.Men hvis du griber det forkert an, kan det give bagslag. Både for fedttabet og for dit forhold til din krop, kost og træning.Og så er det bare ikke for alle, at træne og spise efter at have en markeret fysik.Derfor snakker vi i denne podc…
…
continue reading

1
Jesper Zeihlund om dansk madkultur og gode råvarer
26:50
26:50
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
26:50Jesper Zeihlund ejer det kulinariske rådgivningsfirma Local Foodmind, hvor han arbejder for at få Danmarks mange lokale fødevarer solidt placeret i et større samfundssystem, så alle – ikke kun en lille lukket kreds af madglade storbyborgere - kan få glæde af alt det grønne og spiselige, der bliver dyrket i hele landet. Hør ham fortælle om dansk mad…
…
continue reading

1
Teaser: Formidlingsakademiet – Benjamin Rud Elberth: Skab din tilstedeværelse som ekspert på sociale medier
2:37
2:37
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
2:37Du lytter til et klip fra podcasten Formidlingsakademiet, en af Videnskabernes Selskabs andre podcasts. Lyt til hele episoden via Formidlingsakademiets kanal og få konkrete råd til at bruge sociale medier strategisk og effektivt. Her deler kommunikationsrådgiver Benjamin Rud Elberth sin viden om, hvordan du bygger en digital tilstedeværelse, der gø…
…
continue reading

1
#228: Sædens lægelige egenskaber (1945)
1:05:52
1:05:52
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
1:05:52I 1945 var der desværre nogen forskere som besluttede sig for at sprøjte deres eget arvemateriale ind i små gnavere. De gjorde det selvfølgeligt for videnskaben, men hvad regnede de med at finde ud af? Intet mindre end sædens hemmelige egenskaber for kvindens helbred. Dagens afsnit af Videnskabeligt Udfordret er ikke for de sarte sjæle. Kilder: THE…
…
continue reading

1
RumNyt uge 19, 2025 – om mærkelige exoplaneter, fremmed liv og fremtidens rumstationer
53:21
53:21
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
53:21I denne RumNyt kommer vi igen vidt omkring. Vi følger op på både SpinLaunch og Biomass, hører om mærkelige exoplaneter om brune dværgstjerne, rumfartøjer der skal transportere ting ned fra kredsløb, og vender også kort balladen om molekylerne på K2-18b, der måske og måske ikke er tegn på liv. I vores hovedhistorie sætter vi fokus på rumstationer og…
…
continue reading

1
#64 Guam - Sådan overtog To millioner Slanger en ø!
24:36
24:36
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
24:36Er du bange for slanger? Så er der ét bestemt sted, du ikke skal rejse hen – Guam! En lille tropisk vulkanø med frodige skove og gamle vulkaner. Men inde i skovens mørke, kravlende op ad træstammer, finder man et sæt lysende øjne med lodrette pupiller! Katteøjesnogen – en tre meter lang slange – kom til Guam under 2. verdenskrig som blind passager …
…
continue reading

1
Af egen lomme: Unge ingeniører kører brugte biler til fronten i Ukraine
44:54
44:54
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
44:54Vært: Henrik Heide Medvirkende: Vibe Termansen, østeuropaekspert og forfatter til blandt andet bogen "I skyggen af Rusland" Bill, ingeniør og stifter af hjælpeorganisationen UAID.DK Maiken Larsen, sygeplejerske og stifter af Freesky.dk I denne uges Transformator Transformator er nået frem til den Ukrainske grænse. I første afsnit af denne roadmovie…
…
continue reading

1
#27 Restitution | Optimering, Myter, Fakta & Tips
16:52
16:52
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
16:52I denne episode snakker vi alt om restitution! Alt lige fra isbade, massagepistoler og sauna til proteinindtag og søvn. Vi kommer igennem både myter om restitution, hvad forskningen faktisk viser på området - og selvfølgelig hvordan du selv optimerer din restitution. Link til Online Forløb: https://jonas-germann-fitnesss.boonpage.com/jonas-s-online…
…
continue reading

1
#185 - Screening for præeklampsi i 1. trimester
18:35
18:35
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
18:35Det giver god mening at opspore den gruppe af gravide, der udvikler tidlig præeklampsi, da det er en alvorlig tilstand for både mor og barn. En ny screeningsmetode kan identificere op til tre gange så mange kvinder, der vil udvikle præeklampsi, sammenlignet med tidligere metoder. Charlotte Ekelund, overlæge i føtalmedicin på Rigshospitalet, er gæst…
…
continue reading

1
Fremtidens måltid – hvad spiser vi, og gør vi det sammen i 2050?
58:53
58:53
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
58:53Fra indbagt mørbrad til bao - vores måltider har gennemgået en ekstrem udvikling. Hvor vi før havde 1000 varenumre der af navnet REMA1000, har vi nu et uendeligt udvalg, foodfluencers og AI-genererede opskrifter. Men hvad sker der frem mod 2050? Kommer vi til at squeeze måltider ud af tuber som voksne, fordi vi lærte det som babyer? Vil vi spise al…
…
continue reading

1
Foucaults Pendul: Beviset der svinger Jorden
49:03
49:03
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
49:03Hvordan beviser man, at Jorden drejer rundt? I denne episode dykker vi ned i det ikoniske eksperiment, der i 1851 rystede fundamentet for vores opfattelse af virkeligheden: Foucaults pendul. Vi fortæller historien om den franske fysiker Léon Foucault, hans banebrydende opstilling i Panthéon i Paris, og hvordan en simpel lodret svingning viser, at J…
…
continue reading
I denne uge fortæller Mark om vigtigheden af at vælge det rigtige kattegrus (uorganisk), når man skal bortskaffe radioaktivt affald og om, hvor galt det kan gå, hvis man ikke gør. Kilder: Hvis du vil være med til at optage live med os på Discord kan du støtte os på 10er og blive en af vores kernelyttere https://vudfordret.10er.app Du kan også tjekk…
…
continue reading

1
#184 - Er det muligt at eliminere livmoderhalskræft i Danmark?
22:57
22:57
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
22:57På 50 år har livmoderhalskræft gået fra at være en ret almindelig og ret alvorlig kræftform hos kvinder til en sygdom, som meget få får. I løbet af et par årtier har ny teknologi og tværfaglige forskningsmæssige resultater gjort det muligt at lave vacciner og screeningsprogrammer, der betyder, at man næsten kan eliminere sygdommen i fremtiden.Medvi…
…
continue reading

1
Episode 110: Kan rumfarten blive bæredygtig?
1:01:13
1:01:13
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
1:01:13I denne RumSnak LIVE optager vi i Empire Bio med hele tre gæster og et veloplagt publikum, som en del af Forskningens Døgn 2025. Vi sætter vi fokus på rumfart og bæredygtighed – for selvom raketter og rumfartøjer er fascinerende, er der ikke nogen tvivl om at de belaster både miljø og klima på mange forskellige måder. En enkelt opsendelse af Falcon…
…
continue reading

1
#63 Er Iglen Menneskets Bedsteven?
23:15
23:15
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
23:15Viste du at det faktisk kun er 1 ud af 13 iglearter i Danmark, der suger blod fra mennesker? eller at mennesker har brugt igler siden de gamle egypters tid som behandling mod alt fra tarmsmerter, hæmorider til ondt i halsen? og at vi faktisk stadigvæk bruger iglen i medicin og til at opdage nye dyrearter i dag? Men hvorfor lige iglen? Få svaret i d…
…
continue reading

1
#310: De 5 F'er for et succesfuldt forløb. Med Kristian Bradsted
1:23:24
1:23:24
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
1:23:24Du kan ikke hjælpe med et problem, før du har forstået det - og af denne grund starter en dygtig træner med at stille spørgsmål. Og derfor er det første F i Kristian Bradsteds 5 F'er netop "forståelse". De 5 F'er er et system som Kristian har sammensat, ud fra nogle principper som er helt altafgørende, hvis du vil hjælpe andre eller dig selv med at…
…
continue reading

1
I konvoj til Ukraine: På jagt efter en forklaring på krigen
35:55
35:55
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
35:55Vært: Henrik Heide Medvirkende: Bilsælger Bill, ingeniør Dmitri, klassisk musiker og chauffør på turen Vibe Termansen, journalist og forfatter til blandt andet "I skyggen af Rusland" I denne uges Transformator Seks biler i konvoj mod Ukraine. Afgang tidligt fredag morgen. Målet er at nå grænsen inden klokken 23 for at få ordnet den første af en lan…
…
continue reading

1
#129 Tilknytning og trygge relationer i praksis
45:04
45:04
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
45:04Af Velfærdsprofeten
…
continue reading

1
CERN-opdagelse kaster lys over universets begyndelse: CP-brud hos baryoner
53:34
53:34
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
53:34Hvordan opstod universet, hvis der ikke var noget til at starte med? I denne episode af 1 ting ad gangen dykker vi ned i det helt store spørgsmål: Hvordan får man et helt univers ud af absolut ingenting? Vi ser nærmere på nye resultater fra LHCb eksperimentet på CERN, der bringer os tættere på at forstå, hvorfor der er mere stof end antistof i univ…
…
continue reading

1
DILEMMA: Lader vi os styre af hverdagens rytme?
25:15
25:15
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
25:15Pædagogen Alfred vender hjem fra udflugt med børnene fra Spurvestuen. De faldt i staver over en byggeplads og glemte tiden, og nu sidder de andre børn og venter med frokosten. Alfreds kollega Thor er irriteret. Det var han også forleden, da børnene havde bygget et tårn af klodser midt på bordet, så de ikke kunne få plads til at spise. Børnene skal …
…
continue reading

1
#226: Mænd der bliver wanket i en MRI scanner
1:20:27
1:20:27
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
1:20:27Hvad sker der i hovedet på mænd, når de får en orgasme? Det var der nogle forskere fra Finland, der meget gerne ville finde ud af. Derfor fik de seks heteroseksuelle mænd til at blive masturberet af deres koner, mens de blev MR-scannet. Kilder: Endogenous opioid release following orgasm in man: A combined PET-fMRI study https://www.biorxiv.org/cont…
…
continue reading

1
RumNyt uge 17, 2025 – om atomure, gamle satellitter og Biomass-missionen
34:50
34:50
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
34:50I denne RumNyt sætter vi i vores hovedhistorie fokus på ESAs Biomass-mission, der snart skal sendes i kredsløb, og i de næste 5 år skal kortlægge og måle biomassen især i de store tropiske skove og jungler rundt om på kloden. Biomass er udstyret med en smart radar, der gør det muligt at skabe et detaljeret og dynamisk 3D-kort over bevoksningen på s…
…
continue reading

1
#309: Alt det vi gerne vil dele med dig om træning
54:00
54:00
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
54:00--- Få en gratis træning på Træningsklubben i Aalborg eller Aarhus: https://go.styrkmig.dk/lokation Bliv medlem af Træningstimens gruppe på FB, og få svar på dine spørgsmål om træning og kost: https://www.facebook.com/groups/traeningstimen Få en uforpligtende samtale om din målsætning: https://styrkmig.dk/booking/ Vil du støtte Træningstimen? Køb v…
…
continue reading

1
#62 Kæledyrs Special! Fra Øgle til Undulat
28:58
28:58
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
28:58I dag findes der mere end 400 millioner hunde på verdensplan, 600 millioner katte, 750 millioner grise, tæt på 1000 millioner køer! Selv slanger, skildpadder, øgler og fugle har vi mennesker tæmmet! Men hvordan lever disse kæle/hobbydyr egentlig i naturen? Det kan du høre om i denne Episode, hvor jeg tager dig på en tour de chambre igennem kæledyre…
…
continue reading
Er du træt af clickbaits og af at doomscrolle dig selv i søvn? I tvivl om, hvad der er skidt og hvad der er kanel på de sociale medier? Og er det alligevel dér, du bruger din dyrebare skærmtid? I denne episode tager vi dig med på en rejse helt frem til 2050 – hvor vi undersøger, hvordan sociale medier kunne udvikle sig radikalt. Forestil dig en ver…
…
continue reading

1
Kan matematik beskrive verden? Gödels ufuldstændighedssætning
51:02
51:02
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
51:02Matematik bliver ofte betragtet som det mest præcise og pålidelige værktøj, vi har til at forstå verden. Den hjælper os med at sende raketter i rummet, bygge computere og lave eksperimenter med atomer. Men hvad hvis der er noget, selv matematikken ikke kan forklare? I dette afsnit af 1 ting ad gangen dykker vi ned i et af de mest forbløffende og fi…
…
continue reading

1
Meta & Fysikken: Afsnit 106: Er vi unikke her på jorden? - Med gæst Uffe Gråe Jørgensen
52:41
52:41
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
52:41Denne gang med gæst Uffe Gråe Jørgensen, hvor vi snakker om sandsynligheden for at finde liv i rummet. Vi når desværre ikke ret meget af det vi havde tænkt at snakke om, fordi Uffe er en dygtig formidler af dette spørgsmål, og vi kommer i dybden med mange af udfordringerne og ikke mindst den almindelige opfattelse af, at vi da ikke kan være så unik…
…
continue reading

1
#225: Polio: Sygdommen der æder dit nervesystem
1:21:59
1:21:59
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
1:21:59Polio er en virkelig modbydelig sygdom. Heldigvis er den i dag stort set udryddet takket være poliovaccinen. Men hvordan blev den egentlig opfundet? Og hvordan så verden ud, før vaccinen fandtes? Mark kravler helt ind i jernlungen og dykker ned i historien om en af menneskehedens største sejre over en skræmmende sygdom. Kilder: Hvis du vil være med…
…
continue reading

1
Episode 109: Mikroalger på mission til ISS
57:56
57:56
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
57:56I denne episode af RumSnak har vi besøgt Teknologisk Institut i Tåstrup, hvor man dyrker mikroalger, der skal undersøges på Den Internationale Rumstation (ISS). Projektet går ud på at lave forsøg med en særlig stamme af Chlorella Vulgaris-alger i vægtløs tilstand i en såkaldt 'science shell', et simpelt mobillaboratorium, der netop i disse uger er …
…
continue reading

1
Kan kreativitet sættes på formel? Hvordan ved vi det?
41:56
41:56
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
41:56Podcasten Hvordan ved vi det? besøger Grundtanker. I dette afsnit spørger vi: Vi har op igennem historien dyrket fortællingen om det ensomme, kreative geni. En fortælling, der nu udfordres af kunstig intelligens, som med lynets hast kan producere nye værker. Men er kunstig intelligens i virkeligheden en anledning til, at vi udfordrer myten om kunst…
…
continue reading

1
#308: Bliv smertefri med gradvis eksponering
53:13
53:13
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
53:13Faktisk er synet på kroppen, som en ting der gradvist bliver nedslidt, helt forkert. I virkeligheden har kroppen godt af at opleve "slid" (eller "modstand" eller "belastning"), i tilpas og gradvist stigende mængde. Sådan bliver den nemlig stærk og modstandsdygtig - ved gradvist at tilpasse sig. Lær meget mere i denne podcast fra Træningstimen om "g…
…
continue reading

1
#61 Kan Skildpadder Trække Vejret Med Numsen?
19:54
19:54
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
19:54En vejrtrækning - en samling af bevægelser din krop gør op til 14 gange i minuttet, 20.000 gange i løbet af en dag, helt uden at du tænker over det. Selvom det virker som det mest naturlige måde at trække vejret på, så er der i dyrenes verden en lang række af mystiske måder! Fisk har gæller, der kan trække ilten ud af vand, frøer kan trække vejret …
…
continue reading

1
Grønlands vej til selvstændighed: Hvem bestemmer?
17:22
17:22
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
17:22Snakken om selvstændighed fylder mere end nogensinde i Grønland. Men hvordan ser vejen til selvstændighed for grønlænderne egentlig ud? Svarene ligger gemt i selvstyreloven. Heri beskriver paragraf 21, hvordan Grønland kan løsrive sig fra Danmark og stå på egne ben. Men hvor meget bestemmer Grønland egentlig selv, og hvilke juridiske processer sætt…
…
continue reading

1
Kan kunstig intelligens erstatte lægen? Hvordan ved vi det?
45:38
45:38
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
45:38Podcasten Hvordan ved vi det? besøger Grundtanker. I dette afsnit ser vi på sundhedsvæsenets vilkår, når det kommer til brug af kunstig intelligens: Forskellighed giver robusthed. At vi mennesker ikke er kloner og ikke dør af det samme, er derfor en styrke for os som art. Men det er en udfordring for læger og for sundhedssystemet, at vi er så kompl…
…
continue reading

1
Fra Sputnik til SpaceX - tag med på rumfartshistorie
35:26
35:26
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
35:26Vært: Henrik Heide Medvirkende: Anders Høeg Nissen, techformidler og vært på podcasten Rumsnak I denne uges Transformator Da Sovjetunionen i oktober 1957 opsendte en kuglerund satellit på 84 kilo fra Bajkonur i Sovjetunionen, skabte de, hvad der senere blev kendt som sputnikchok i USA. Den første opsendelse af Sputnik var sendt i omløb om Jorden, h…
…
continue reading
Danmark står over for en enorm demografisk udfordring: Vi bliver flere ældre og færre i arbejdsstyrken. Hvordan påvirker det vores velfærdssamfund – og kan vi sikre en økonomisk bæredygtig fremtid? I denne episode taler vi med professor ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen, og forskningschef ved ROCKWOOL Fonden, Jan Rose Skaksen, om de store …
…
continue reading
Nej! Solcreme er ikke usundt. Det beskytter os mod farlige UV stråler fra solen og beskytter vores hud imod kræft og imod at ældes for hurtigt. Men hvordan kan det så være at der er flere og flere der får modermærkekræft på trods af at vi bruger mere og mere solcreme? Og hvorfor har FDA i USA udnævnt mange kemiske solfiltre som værende "not safe"? …
…
continue reading

1
Meta & Fysikken: Afsnit 105: Liv i rummet - igen
50:42
50:42
Afspil senere
Afspil senere
Lister
Like
Liked
50:42Vi tager i dette afsnit et emne op, som vi havde for præcis 100 afsnit siden: Er der liv i rummet?Af Meta & Fysikken
…
continue reading